Porträtt Ulf Sahlin

Advokat Ulf Sahlin, delägare av Rosengrens Advokatbyrå, går i pension 28 februari i år efter 32 år på byrån.

– Jag har trivts bra hela tiden. Jag har inte sett någon anledning att göra något annat eller att flytta på mig. Jag har hela tiden haft roliga och utmanande arbetsuppgifter, både juridiskt och intellektuellt, säger Ulf Sahlin apropå sina mer än tre decennier på samma arbetsplats.

– Det bästa med Rosengrens och även det jag kommer sakna mest är arbetskamraterna, tillägger han.

Under sin långa tid på Rosengrens har Ulf Sahlin sett hur både yrket och byrån men också samhället i stort har förändrats.

– Vi jurister hade inte ens datorer när jag började 1989. På den tiden kunde jag skicka ett brev och sedan vänta en månad innan jag fick svar. Det tog sin lilla tid. I dag går allt så mycket snabbare. Nu kan vi hinna mejla 15 gånger fram och tillbaka samma dag, säger han.

Att Ulf Sahlin kom att syssla med affärsjuridik var ett resultat av tidsandan. Under andra halvan av 1980-talet rådde högkonjunktur i Sverige med många affärstransaktioner. Därefter följde en ekonomisk kris med många konkurser. Under den här perioden expanderade advokatbyråerna sina verksamheter.

– Arbetsmarknaden för jurister öppnades verkligen. Det var ganska lätt att få arbete, säger han.

I sitt arbete som affärsjurist med inriktning på obestånd har han arbetat med många konkurser och rekonstruktioner. Speciellt en sticker ut.

– En kollega till mig fick i uppgift att rekonstruera Stampen koncernen för några år sedan. Då var vi många på byrån som var väldigt involverade. Det var ett fantastiskt spännande och roligt ärende att arbeta med, där det dessutom gick bra till slut.

För unga jurister i dag har Ulf Sahlin ett råd att ge:

– Man ska inledningsvis testa olika rättsområden för att hitta det område som man tycker är roligast. Därefter ska man försöka specialisera sig så mycket som möjligt så man blir riktigt bra på det. Det tror jag är nyckeln till en framgångsrik karriär, avslutar han.

logo footer